Powered By Blogger

Khamis, 16 Ogos 2012

ketuk2 ramadhan

Salam ramadhan….entri kali ni x nk nganjing sape2 sbb bln pose kn,so aq nk brkongsi sdikit resipi sejenis kuih yg d minati sume lapisan masyarakat.kuih yg d maksudkan ialah kuih…….
Taaadaa….

kek batik....ni bkn kek appolo tau....

Buang tabiat ape aq cite pasal entri ni??ok,xde buang tabiat ape citernye bermule d suatu pagi d bulan pose d kala hanya aq n adik aq je d rumah.akibat mengalami kebosanan pepagi n d dorong siaran tv yg asyik siar rncangan memasak(jadah ape pepagi ade rncngan memasak???saje nk test iman rkyt malaysie la tu) adik aq pon bg idea yg smemangnye dh lme brsarang dlm kple otak aq.stelah mngkompomkan ngan adik aq n aq yakin die dpt mmbimbing aq ke jln yg bnr dlm mmbuat kuih ni,aq trus capai kunci moto n kitorg g beli bhn2nye.sesampainye d pasaraye “impian hati”(aq x tau motif nme kdai ni)kitorg trus mmburu bhn2 trsebut.x smpai RM 20 jike nk buat 1 loyang kuih,lau nk wat due Loyang darab sndri lah…


aq saje beli  majerin jename alif....support bumiputra la sikit


lau tgok gmba kat atas tu,tu je la bhn2 yg d perlukan.biskut aq gne biskut marrie,aq ingat nk gne biskut tiger biskuat,tp adik aq kate aq merepek plak.....baru nk wat inovasi.susu sejat dairry champ setin n milo yg 750g.x d lupe sepeket majerin.dgn lafaz bismillah maka brmulelah aktiviti mengotorkan dapur...bkn ssh pon,jom tgok cm ne care2nye...


 first of all(puii...)pecah kn biskut yg di beli td.pecah due je jgn korang nk memandai blender plak biskut tu.





dlm mase same masukan 3 sudu besar majerin or planta or whatever la.tggu smpai cair...




dh cair masukkan milo 750mg dlm kuali.masukan je sume jgn nk syg2 sgt milo tu.lau ade lbih kat balang pun masukkn je...




dgn lincah masukkan susu pekat dairy champ.sume bnde2 ni kne pntas,grk kne mcm org idup.jgn nk terhegeh2 tkut hangus plak....                                                      


                                                               

pastu masukkan biskut merrie tu plak....lupe nk ckp api jgn nk mngade2 besarkan....






gaulkan biskut tu dgn ramuan td hngge sebati.sambil gaul tu sambil pecahkan....jgn lame2 sgt.agk kaler biskut dh brtukar coklat2 tu dh la...





masukkan dlm loyang pastu penyek2kan n padat2kan.wat cpt2 tyme panas tkut lau sejuk mmg kne pijak gne kaki nk padatkan....                                        

dh siap,bley la sjuk kan dlm peti ais....jgn d masukkan tmpat sjuk beku plak...mmg anda trgolong dlm kebangangan la...dh sjuk bley la potong mgikut gaye potongan anda.




Nmpk sng kn???lau aq yg sataun bpe kali je pgng sudip bley buat,inikan pule anda2 sume(yg pompuan terutamenye)x lah ssh mne pon memasak ni,cmpk2 je.tp cm biase la lau lelaki yg masak mmg cm haram la dpur tu jdnye.


p/s : lepas ni nk tkr kos hotel & cattering lah.....

2 ulasan: